Az ókori sebészet a szépség jegyében

A plasztikai sebészet fejlődése

A plasztikai sebészet a modern világ egyik legkeresettebb ága, hiszen a szépség mindig is vágyott voltsebészet plasztikai sebészet fejlődése társadalomtól és természetesen kortól függetlenül. A plasztikai sebészet fejlődése hosszú utat tett meg a manapság használatos technikákig és speciális eljárásokig. Az orvosok újabb és újabb lehetőségeket fürkésznek a klónozástól kezdve a lézeres bőrfiatalításon keresztül egészen a tartós ráncfeltöltő anyagokig, és sokszor feszegetik a tudomány határait. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nem juthatott volna el a plasztikai sebészet a mai szintre, ha ezt a kor orvosai nem tették volna meg időről-időre. Lássuk, milyen esetekben alkalmazták a helyreállító, valamint az esztétikai célú sebészetet az ókori társadalmakban!

Sebészet az ókori Egyiptomban

Az ókori Egyiptom halotti kultuszához szervesen hozzátartozott az, hogy szerették volna az elhunyt vonásait a túlvilágon is megőrizni. Nagy segítség lett volna a Plasztikai Sebészet Budapest klinikája, ahol minden akkori és természetesen jelenlegi beavatkozást tökéletesen végrehajtottak volna. Ennek érdekében gyakran kitömték az arcot, ókori sebészet egyiptomi festményenvagy például II.Ramszesz esetében az orrot, hogy a fáraóra jellemző méretes orr a halál után se veszítsen jellegéből. Az egyiptomiak egyébként elítélték a test átalakítását, és arra sokszor csak a fáraóknál láthatóak példák. Nem így a törzsi kultúrákban, ahol már akkoriban is elterjedt volt a tetoválás, a fül megnagyobbítása, vagy például a fogak lecsiszolása. A plasztikai sebészet bölcsőjének mégis az ókori Indiát tartjuk, ugyanis a szanszkrit szövegek arról tanúskodnak, hogy igyekeztek a sebészet területén elért eredményeket plasztikai céllal is felhasználni, többek között a harcban megsérült katonák esetében. Ezek a rekonstrukciós célú beavatkozások egyébként a későbbiekben majd az I. világháború idején élik reneszánszukat, és esnek át jelentős fejlődésen.

Sebészet az ókori Rómában

Az ókori Róma híres volt a szépség-kultuszról,ókori római sebészet minden téren a tökéletes test elérése volt a cél. Sokszor a társadalom is kivetette magából azokat, akik valamilyen testi deformitással születtek. Hasonlóképp elítélendő volt az elhízás, nem véletlen, hogy a súlyfelesleggel rendelkező férfiak körében elterjedt volt a mellkisebbítő műtét. Gyakran alkalmazták a körülmetélést is, ugyanis a nemi szerveket is igyekeztek minél inkább tökéletesíteni. Műtöttek gladiátorokat is, elsősorban a harcok során elszenvedett sérülések helyreállítása érdekében.

A mellplasztikai műtét jelentősége a 21. században

Ahogy a történelem során szinte minden korban, úgy manapság is a jó megjelenést a sikeresség egyik kulcsának tartják. A vágyott külső a nők körében általában a feszes, nagy és formás keblekkel kezdődik. Ezért olyan népszerű napjainkban a mellplasztikai műtétek. Minden plasztikai beavatkozásokkal foglalkozó cég alapszolgáltatási között szerepel a mellműtét, legyen az mellkisebbítő, mellnagyobbító, mellfelvarró, vagy akár mellhelyreállító. Manapság már a lehető legkülönfélébb igényekre is találunk szakembert. Egy személyes konzultáció után személyre szabott, egyedi megoldásokkal és ajánlatokkal rukkolhatnak elő a felkészült sebészek. Ha mellplasztika műtét a téma, a legtöbb ember csak a nőket érintő beavatkozásokra gondol. Pedig férfiak is igénybe vehetnek ilyen szolgáltatásokat. Ez lehet mellizom mellplasztika műtétnagyobbítás implantátummal, vagy a férfimell nőies megnagyobbodása miatti kellemetlenségek megszüntetésére irányuló, kisebbítő műtét. Manapság már egyik sem meglepő kérés egy plasztikai sebészettel foglalkozó klinikán, sőt vannak kifejezetten az erősebbik nem igényeihez igazodott szakemberek, rendelők.

Általánosságban véve persze sokkal több nő veszi igénybe a plasztikai műtétek nyújtotta lehetőségeket. Kiemelkedő kiváltó ok például a terhesség és szoptatás után megereszkedett mell, mely zavaró tényező lehet a magabiztosságban, önbizalomban, a sportolásban, sőt még a szexuális életben is. Az ókor óta hatalmasat fejlődött orvosi technikáknak és a tudománynak köszönhetően ma már rutinműtétnek számítanak az ilyen jellegű beavatkozások. Ezért nem kell tartani sem a fájdalomtól, sem pedig a komplikációktól, hiszen egy jól megválasztott rendelő és az ott dolgozó lelkiismeretes szakembergárda segítségével ezek mennyisége minimálisra csökkenthető.

A legtöbb ma működő plasztikai intézet ügyel az igényes ellátásra, hogy a hozzájuk forduló páciensek a lehető legkényelmesebben érezzék magukat a műtétek előtt, alatt és után is. A legtöbb klinika szinte luxuskörnyezetet biztosít betegeinek, így segítve a mellműtét utáni regenerálódást. Ha tehát nem elégedett melleivel, vagy csak szeretne még jobb megjelenést magának, mindenképpen érdemes élni az orvostudomány adta lehetőségekkel és javítani azon, amin könnyen lehet. Mindezt úgy, hogy megmarad a mellek természetes állaga és kinézete.

Arcplasztika – arcfiatalítás

Bár számos műtét nélküli megoldás létezik az arcfiatalításra, de igazán látványos eredményeket csak az arcplasztika tud produkálni. Van, hogy a fiatalosabb külső elérése érdekében elegendő a szemhéjplasztika, de előfordulhat, hogy nyakplasztikával is érdemes kombinálni azt. A 35 év feletti korosztály körében a kozmetikai kezelések mellett az arcplasztikában rejlő lehetőségek is rendkívül kedveltek.

Szintén fogyás, vagy a nem túl tetszetős formák esetében választják a hölgyek a combplasztikát, valamint a fenékplasztikát, melyek során zsírleszívásra is lehetőség nyílik, és elérhetőek a formásabb, feszesebb vonalak is. Ez igen népszerű plasztikai beavatkozás, essen bármelyik beavatkozásra is választása, érdemes tisztában lennie azzal, hogy az alakját érintő változtatások csak akkor lesznek hosszú távon is mutatósak, ha odafigyel az egészséges életmódra és a rendszeres testmozgásra