Mi az a hisztamin érzékenység? Hisztamin intolerancia kezelése

Mi a hisztamin?

A hisztamin olyan hormon, mely nagymértékben hat szervezetünkre. Nem csak jó, de bizonyos esetekben rossz hatásai is lehetnek, melyek kellemetlen tüneteket, zavarokat okozhatnak szervezetünkben. A hisztamin intolerancia kezelése előtt általában csak ételallergiára gyanakszik a beteg, hiszen a tünetek nagyon hasonlóak, de annál komolyabb és kellemetlenebb betegségről van szó.hisztami kémiai képlete

Hisztamin hatása

A hisztamin intolerancia nevű betegség tüneteinek nagy részét úgy okozza, hogy a simaizmos területekből izomösszehúzódást vált ki. Simaizom található például a női méhben. Ezért tapasztalja a gyengébbik nem tünetként gyakran a fájdalmas menstruációt. Az emberi bélrendszert is simaizom borítja, így az összehúzódások következtében gyakran alhasi görcsök, puffadás, hányinger, hasmenés jelentkezhet. A légutakat alkotó nyakát vakaró nő a isztamin miattsimaizmok görcsölése pedig légzési nehézségeket és köhögést okozhat. Ezeken kívül még a leggyakoribb tünetek a fejfájás, viszkető kiütések, bőrpír valamint a szív-és vérnyomáspanaszok. A fenti tünetekből láthatjuk tehát, hogy nem elhanyagolható problémáról van szó. Kezelés nélkül egész életünket megkeserítheti. Megfelelő diéta, kezelés, orvosi és dietetikusi kontroll mellett viszont újra kiegyensúlyozott, szinte panaszmentes életet lehet élni hisztamin érzékenység esetén is.

A hisztamin érzékenység tünetei

Gyakran teszik fel a dietetikusoknak azt a kérdést, hogy mik a hisztamin érzékenység tünetei, valamint mi okozza azokat. A tüneteket az okozza, hogy a szervezet által termelt, vagy a szervezetbe külsőleg, táplálék formájában bejuttatott hisztamint a test nem tudja megfelelően lebontani. Ennek következtében a hisztamin felhalmozódik és irritációt, kellemetlen tüneteket okoz.

Hisztamin intolerancia gyógyszer

Ha felmerül a gyanú bennünk, hogy esetleg hisztamin érzékenyek vagyunk, akkor érdemes már az orvosi konzultációhisztamin intolerancia kezelése gyógyszerrel előtt otthon kísérletezni. A különböző élelmiszerek különböző mértékben tartalmazzák a hisztamint. (Illetve arra is oda kell figyelni, hogy vannak olyan élelmiszerek, melyek gátolják a hisztamin lebontását, vagy nagyban segítik a hisztamin felszabadítását. Ezek is tüneteket okoznak a hisztamin érzékenységgel küzdőknél.) A hosszabban tárolt, érlelt ételekben felszabadulnak az úgynevezett szabad aminosavak, amiket a különböző baktériumok és gombák hisztaminná alakítanak. Nem ajánlott tehát hisztamin intolerancia esetén a bor, a hal, a füstölt áruk, a savanyított termékek, az érlelt sajtok, valamint a konzervált élelmiszerek. Érdemes még figyelni arra is, hogy minél kevesebb adalékanyagot (például ízfokozók, állományjavítók) tartalmazzon a magunkhoz vett táplálék, ezek ugyanis tovább fokozhatják kellemetlen tüneteinket. Továbbá nem ajánlott még az eper, a mogyoró, a paradicsom az ananász és a citrusok fogyasztása sem.

Hogyan állapítható meg a hisztamin intolerancia?

A betegség megállapításához elég egy speciális, enzimes vérvizsgálat. Néhány hét múlva az eredményből kiderülhet állapotunk. Figyelem! A karcolásos, bőrön végzett allergiateszt mindegyikén van hisztaminos rész, aminek minden esetben be kell pirosodnia. Ez jelzi, hogy a teszt sikeres volt, az orvos ebből látja a reakciók erősségének fokát. De ez nem azt jelenti, hogy arra érzékenyek vagyunk, az csak egy kontrollkarcolás a szakembernek. A hisztamin intolerancia nem mutatható ki bőrteszttel! Minden esetben vérvizsgálat szükséges.

Hisztamin intolerancia kezelése

A kezelést elsősorban a megfelelő, hisztaminszegény diéta jelenti. A diéta összeállításában és a betartáshoz szükséges praktikus tanácsokkal dietetikus szakember tud megfelelő segítséget nyújtani. Az orvos által megállapított súlyossági fok után még antihisztamin hatású gyógyszer szedését is javasolhatja.

Hisztamin érzékenység kezelése

Az orvosi nyilvántartások szerint a legtöbb diagnosztizált beteg a 40 év körüli nők közül kerül ki, de egyre nagyobb tendenciát mutat a megbetegedés a fiatalabb generációknál is. Az okok között több is szóba jöhet. Az antibiotikumok miatti bélflóra károsodás, veleszületett hisztamin érzékenység, káros, helytelen életmód és étkezési szokások, egyéb, bélrendszert érintő betegségek, vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása is közrejátszhat a hisztamin intolerancia kialakulásában. Ha érdekel, hogy mennyire vagy hajlamos erre a betegségre, valamint kiváncsi vagy, hogy mire számítsanak az utódaid, itt mindent megtalálsz a hisztaminról:

Modern Dietetika – Dietetikus Tanácsadás
Budapest, József Attila utca 24. III. emelet, 1051
(30) 183 2323