Tudnivalók az orrsövény műtétről

Az orrsövényferdülés tulajdonképpen fejlődési rendellenesség, ami azáltal jön létre, hogy az orrsövény keretét képező csontperem növekedési ütemét meghaladja a porcos orrsövénynek a növekedése- így az nem fér el egyenes helyzetben a merev keretben, hanem valamelyik-, vagy mindkét irányban elhajlik. Ha Önt az orrplasztika lehetőségei érdeklik, látogasson el a http://www.orrplasztikaelit.com weboldalra, ahol személyre szabott lehetőségeket kínálunk. Trauma következtében is elferdülhet az orrsövény: a felnőttkori orrsövényferdülés oka gyakorlatilag mindig trauma, de a gyermekkori apró traumák is gyakran szerepelnek okként.

Kiket érint a probléma?

Orrsövényferdülése az emberek nagy százalékának van (egyes statisztikák szerint 75-80 % körül mozog ez az arány, főleg férfiaknál magas), de a ferdeség mértéke igen változó. Kérdése van, pontosan tudni szeretné, hogy mi az az orrsövényferdülés? Látogasson el a: http://www.orrplasztikaelit.com/az-orrsovenyferdules-tudnivaloi weboldalra.

A ferdeség és a panaszok nem mindig állnak arányban- bizonyos esetekben egy kevésbé ferde orrsövény is komoly panaszokat tud okozni (orrlégzési nehezítettség, gyakori-, elhúzódó nátha, visszatérő arcüreg gyulladás, fülkürt-hurut, garatszáradásos panaszok, gyakori fejfájás), máskor pedig nagyon nagy ferdeség mellett is panaszmentes a páciens.

Általában az az álláspontunk, hogy az orrsövényt akkor kell operálni, ha panaszt okoz. Ez a panasz, mint a fenti felsorolásból látszik, nem feltétlenül kell, hogy orrpanasz legyen (pl. hallásjavító műtét előtt a ferde orrsövényt orrpanasz nélkül is meg kell operálni, mert veszélyezteti a fülműtét sikerét).

Helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezhető a műtét. Helyi érzéstelenítésben az injekciózás-, valamint a műtét legvégén történő orrtamponálás szokásos kellemetlenségein túl a műtét lényeges fájdalommal nem jár. Sajnos, a műtét során szükséges porc- ill. csonteltávolítás hangjai kellemetlenek. Az egész műtét az orron belül történik, a metszés az orrsövény nyálkahártyáján van, kívülről látható nyoma nincs.

A műtét lényege: a ferde porcos ill. csontos orrsövényrészletek eltávolítása és/vagy a középvonalba helyezése a nyálkahártya megkímélésével. Részletesebb információt itt talál: http://www.orrplasztikaelit.com/milyen-egy-orrmutet

Műtét végén mindkét orrfelet tamponálni kell (részben a vérzés kiküszöbölés, részben a leválasztott nyálkahártyák összefektetése céljából).

A tampont a műtét utáni 2. ill. 3. napon, általában két részletben távolítjuk el.

Az orrműtét utáni felépülés kb. 2- 3 hét szükséges ahhoz, hogy a műtét okozta nyálkahártya duzzanat megszűnjön, s az orr jól funkcionáljon.

A műtétnek lényegesebb, speciális szövődménye, veszélye nincs.

A minden műtétnél fennálló, minimális arányban előforduló vérzés, esetleges fertőzések veszélyén túl szóba jövő komplikáció az orrsövény megmaradt nyálkahártyájának sorvadása, ennek következtében az orrsövény kilyukadása, mely általában semmilyen panaszt nem okoz, ritka esetben orrszáradásos panaszokkal jár.

Egészen kivételes esetben egy esetleges fertőzés a megmaradt orrsövény-porc részleges elhalását is okozhatja, következményes orrháti besüppedéssel, melyet műtétileg korrigálni lehet a későbbiekben. Ennek előfordulása, mint említettük, nagyon ritka.

A műtét eredményessége, azaz az Ön panaszainak megszűnése előre pontosan nem meghatározható, tekintettel arra, hogy egyenes orrsövény mellett is lehetnek hasonló orrlégzési panaszok (pl.: idült orrnyálkahártya-gyulladás esetén), a műtét viszont csupán az orrsövény ferdeségéből adódó panaszokat képes megszüntetni. Joggal felmerül a kérdés, hogy milyen költségei vannak egy ilyen beavatkozásnak. A megfelelő válaszokat itt találja: http://www.orrplasztikaelit.com/orrplasztika-arak. Itt a legjobb sebészek legjobb árait találja, garantáltan. Sajnos nem áll rendelkezésünkre olyan módszer, amellyel előre pontosan mérhető lenne a panaszokban az orrsövény-ferdeség okozta rész, így a műtét eredményessége elméletileg 0 és 100 % között van, ideális esetben 100% természetesen minél ferdébb egy orrsövény, és minél kifejezettebbek az ezzel összefügghető panaszok, annál jobbak az esélyek a műtét utáni teljes panaszmentességre). Az esetek döntő többségben normál lefolyású műtét és műtét utáni időszakot követően a javult orrlégzés kárpótolja Önt minden kellemetlenségért !

Amennyiben további kérdése merül fel, kérjük, írjon nekünk!